Ekofarma Zelená Bohdaneč, nevšední zážitky kousek od Prahy
Přijal jsem pozvání od mého dobrého přítele Honzy Kadlece na návštěvu ekofarmy Zelená Bohdaneč, kterou najdete u obce Zbraslavice, v okrese Kutná Hora na okraji Vysočiny. Z Prahy je to necelá hodinka jízdy po dálnici. Honza je vedoucím bohdanečské palírny, slíbil mi, že mi ukáže něco, co jsem ještě nikdy neviděl.
Hned po příjezdu mě okouzlila zdejší krajina. Nevelké kopečky jsou lemovány lesy a loukami. Na první pohled mě zaujala stáda ovcí a skotu na pastvinách. V areálu společnosti jsou ovocné sady, které jsou letos bohatě obsypány švestkami a hruškami.
Hlavní dominantou Bohdanče je hotel Agnes, ve kterém jsem se ubytoval. Je to moderní zajímavě řešená srubová stavba na břehu Pilského rybníka. Pod jeho hladinou se prohánějí kapitální kapři a jeseteři. Nad rybníkem se tyčí Bohdanka, nejvyšší dřevěná rozhledna u nás.
Po uvítání mě čekal oběd. Netrpělivě jsem pročítal zdejší menu, které z velké části tvoří poctivá česká jídla. Na doporučení ochotného personálu jsem si objednal hovězí steak. Brzy jsem si pochutnával na vynikajícím měkoučkém, vyzrálém a šťavnatém mase z místního ekologického BIO chovu.
Na odpoledne mi Honza naplánoval prohlídku areálu společnosti. Od mého průvodce jsem se dozvěděl, že od počátku založení firmy uplynulo již 14 let, kdy se v místní palírně začaly vyrábět výhradně přírodní pálenky z vlastního ovoce. Celou produkci rozšířili o přírodní likéry, medoviny a také 100% mošty mnoha příchutí. Postupem času všechny výrobky obdržely mnohá ocenění kvality, zejména pak certifikaci KOSHER.
Poučná a zajímavá exkurze mě vtáhla do tajů výroby pálenek. Následoval nezbytný košt.
Cestou kolem medárny jsme potkali místní včelaře, kteří se právě vrátili s rámky plnými medu na vytočení a lahvování. „Dnes se staráme o několik stovek včelstev a letošní produkce medu půjde k desítce tun", říká pan František Jindra, včelař Zelené Bohdanče.
Mé kroky vedou dále do podnikové prodejničky, která je výkladní skříní pro všechny bohdanečské výrobky, které se nazývají Agnes a jsou v prodejně doplněny o výrobky místních farmářů a drobných producentů. Vynikající jsou zejména domácí chléb, klobásy a lahodné sýry.
S přítelem jsme pokračovali v obhlídce ekofarmy. Zejména děti potěší drůbeží farmička hned za palírnou. Směřovali jsme k pastvinám, kde mě zajímala stáda Aberdeenského a Skotského náhorního skotu a ovcí anglických plemen Romney Marsch a Suffolk.
Při výkladu o ekologickém farmaření jsme se setkali s početnou skupinou lidí, která se zájmem sledovala, jak místní honák předvádí umění svého ovčáckého psa při shonu ovcí. A to hospodaří téměř na 150 hektarech. Mezitím přišla další skupina turistů s průvodcem. Honák se svým psem sklidil zasloužený potlesk.
„Někdy se stane, že novorozené tele nebo jehňátko je po narození slabé a je třeba mu do začátku trochu pomoci. Proto si jej bereme domů na výkrm z láhve a až dostatečně zesílí, vrací se zpátky na pastvinu,", říká Jiří Tvrdík, vedoucí chovu. „Nejčastěji provázíme rodiny s dětmi, ale občas má zájem o prohlídku celý zájezd turistů, přece jen se to nevidí každý den", konstatuje Jirka a dodává, že po obchůzce pastvin se návštěvníci vrací zpět do hotelu, aby zakončili svůj den aktivním odpočinkem. „Někteří si zakoupí povolení k rybolovu a nahodí na trofejního kapra, jesetera nebo vyzu, která má přes 60 kg váhy, rodinky nechají své ratolesti povozit v ohradě na koních, jiní se vydají zažít netradiční přísun adrenalinu do lanového parku, nebo jen tak relaxují při partičce tenisu na zdejších sportovištích."
Svůj den jsem zakončil vynikající večeří. BIO jehněčí kotletky se špenátem z hotelové zahrádky mě dostaly do gastronomického nebe. Milá a příjemná obsluha mi doporučila dezert a digestiv. Nestačil jsem se divit, jak místní lidé dokáží zužitkovat plody přírody a svůj um a přetváří vše do takto výjimečných a vynikajících věcí.
Plně již teď rozumím významu sloganu, který jsem při svém příjezdu k hotelu minul u cesty: Dobré věci z dobrého kraje. Ten je splněn doslova.
Při chůzi na pokoj jsem marně hledal číslo, je totiž pojmenován po jednom ovoci, které se pálí v palírně. Dobře jsem se vyspal a rozhodl se, že musím svou zkušenost a zážitky předat dál. Místní lidé dobře rozumí své práci a vše co vytváří, dělají tak s péčí. Poděkoval jsem svému příteli za krásný den plný nových informací a nevšedních zážitků.
Přeji mu, aby všichni vytrvali ve své práci. V Bohdanči a na farmě Agnes brzy znovu na viděnou. Všem, kteří chtějí uniknout shonu a stresu velkoměsta, nebo jen chtějí nalézt místo klidu, vřele doporučuji navštívit Zelenou Bohdaneč.
Kontakty:
Hotel Agnes, www.agneshotel.cz www.agnesprodukty.cz
Ubytování: Tel.: +420 731 541 517, E-mail: recepce@agneshotel.cz
Prohlídky farmy: Tel.: +420 733 592 267, E-mail: info@zelenabohdanec.cz
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Průzkum z Národního parku Šumava
Celkem 8 z 10 obyvatel národního parku se považuje za milovníka šumavské přírody a 66 % obyvatel si myslí, že turismus...
Z Prahy přímým spojem do hlavního města Litvy
Společnost airBaltic spustí přímou linku do hlavního a největšího města Litvy Vilniusu, kam bude od 30. března...
Zažijte dovolenou jinak
Monumentální pyramidy v Gíze, drsné stepi Mongolska i do oblak šplhající mrakodrapy Rijádu.
Bezpečná jízda na cestách doma i v zahraničí
Několik dobrých rad odborníků pro bezpečné a plynulé cestování.