Fazole a jedy?

Fazole jsou oblíbené ve všech kuchyních světa, ale málokdo si uvědomuje, že nezralé mohou být jedovaté.

Fazolů je známo na padesát druhů. U nás se nejvíce pěstuje fazol obecný. Fazol šarlatový je využíván nejen v kuchyni, ale také jako krásně kvetoucí popínavá rostlina, roste až do výšky 8 metrů.

Fazole obsahují až 25% bílkovin, z vitamínů obsahují zejména A, komplex vitamínů B. Protože mnozí rádi experimentují s vegetariánstvím, upozorňujeme, že nezralé fazole obsahují jedovaté látky, z nichž se může uvolňovat kyselina kyanovodíková.

11.8.2016; Stanislava Nopová

Komentáře

K článku bylo přidáno 1 komentář.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Alena 29.8.2016 19:07

Fazole jsou u nás nedoceněnou potravinou. Já je pravidelně zařazuji dětem do jídelníčku jednou za dva týdny.Že nezralé mohou být jedovaté je pro mě novinka a díky za info.

Již 20 let mamografický screening zachraňuje životy

Ilustrační foto: Praha Press

Mamografický screening pomohl v České republice od svého zavedení v roce 2002 odhalit téměř 62 tisíc nádorů prsu.

Denní datové souhrny ke covidu-19

Foto: biogen.cz

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s ÚZIS obnovuje vydávání denních datových souhrnů ke covidu-19 a chřipce.

Jak zajistit léky při mimořádné situaci?

Foto: pixabay.com

SÚKL informuje o možnostech, jak zajistit léky v případech, kdy není možné navštívit lékaře osobně, například...

Unikátní operace mozku půlročního dítěte

Unikátní operace mozku půlročního dítěte/FN Brno

Neurochirurgové z FN Brno a Univerzitní nemocnice Ženeva provedli unikátní operaci mozku půlročního dítěte.

reklama reklama reklama