Fazole a jedy?

Fazole jsou oblíbené ve všech kuchyních světa, ale málokdo si uvědomuje, že nezralé mohou být jedovaté.

Fazolů je známo na padesát druhů. U nás se nejvíce pěstuje fazol obecný. Fazol šarlatový je využíván nejen v kuchyni, ale také jako krásně kvetoucí popínavá rostlina, roste až do výšky 8 metrů.

Fazole obsahují až 25% bílkovin, z vitamínů obsahují zejména A, komplex vitamínů B. Protože mnozí rádi experimentují s vegetariánstvím, upozorňujeme, že nezralé fazole obsahují jedovaté látky, z nichž se může uvolňovat kyselina kyanovodíková.

11.8.2016; Stanislava Nopová

Komentáře

K článku bylo přidáno 1 komentář.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Alena 29.8.2016 19:07

Fazole jsou u nás nedoceněnou potravinou. Já je pravidelně zařazuji dětem do jídelníčku jednou za dva týdny.Že nezralé mohou být jedovaté je pro mě novinka a díky za info.

Nákazy přenášené klíšťaty

Klíště/wikipedia.org

Mezi nejčastější onemocnění této skupiny patří Lymeská borrelióza a klíšťový zánět mozku. Klíště se zde...

Tip na wellness v Maďarsku. Letošní sezóna v Termálních a zážitkových lázních začíná už 16. května 2025

Tip na wellness v Maďarsku. Letošní sezóna v Termálních a zážitkových lázních začíná už 16. května 2025

Termální a zážitkové lázně a Kemp Lipót se začínají připravovat na letošní sezónu. Lázně a kemp budou otevřeny...

Spánek a zdraví

Ilustrační foto/pixabay.com

Stejně jako potrava, pití, dýchání, tak i spánek a odpočinek patří mezi základní biologické potřeby člověka...

Třicátník a infarkt?

Ilustrační foto/pixabay.com

Vědci pomáhají odhalit skrytou genetickou hrozbu.

reklama reklama reklama