Festival dobrého jídla ve Velkých Karlovicích
Tradiční ochutnávky regionálních specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál, galavečeře a kuchařské show, uvedení nového regionálního piva - to vše nabídne 6. Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 3. až 5. října ve valašských Velkých Karlovicích.
Tento tradiční svátek jídla na Valašsku pořádá Resort Valachy, zastřešující tři místní hotely, ve spolupráci s dalšími hospůdkami a penziony v údolí Léskové. Jejich nabídku každoročně doplňují i zajímaví pozvaní hosté z tuzemska i zahraničí.
„Vedle nové soutěže o nejlepší klobásu bude letošní novinkou další rozšíření počtu gastro zastávek, na kterých budou moci návštěvníci ochutnávat regionální speciality či nakupovat krajové produkty. Letos to bude celkem 14 zastávek, rozprostřených na 3,5 kilometrech, což hostům přinese bohatý výběr a spoustu zážitků. Tím, co se naopak nemění, je naše filozofie – i letos bude na gastrofestival vstup zdarma. Zpoplatněny jsou jen vybrané doprovodné programy," uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň i pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Stejně jako v minulých letech se v rámci programu uskuteční Michelinská galavečeře, jež se každý rok těší velkému zájmu milovníků vysoké gastronomie. Letos gastrofestival přivítá druhého z dvojice českých držitelů michelinské hvězdy Romana Pauluse, šéfkuchaře pražského Alcronu.
Ten během hostování v hotelu Lanterna připraví nejen šestichodovou Michelinskou galavečeři v sobotu 4. října, ale o den později také tříchodový Michelinský oběd. Příležitost ochutnat jeho menu mimo domovský Alcron bude zcela výjimečná.
Ochutnávky, speciality a krajové produkty na Karlovském gastrofestivalu
Karlovský gastrofestival se během uplynulých pěti let zařadil mezi největší akce svého druhu v České republice, jen loni ho navštívilo na 14 tisíc lidí. Jeho mottem je popularizace regionálních producentů a tradiční valašské kuchyně, k níž neodmyslitelně patří mj. kyselice, frgály, slivovice, ale také třeba jehněčí maso a sýry, zvěřina či zabíjačkové speciality. Zároveň dává prostor hostujícím producentům z jiných regionů a přináší řadu doprovodných akcí. Na své si tak přijdou i milovníci lidových tradic a připraven bude i program a zábava pro rodiny s dětmi.
Mezi doprovodnými programy patří k největším lákadlům soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční v neděli 5. října. Rok od roku těší stále větším zájmu pekařek. Loni již porota hodnotila stovku frgálů od profesionálních i domácích pekařek.
Podrobný program Karlovského gastrofestivalu 2014, informace o ubytování, naleznete na stránkách www.karlovskygastrofestival.cz/.
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Průzkum z Národního parku Šumava
Celkem 8 z 10 obyvatel národního parku se považuje za milovníka šumavské přírody a 66 % obyvatel si myslí, že turismus...
Z Prahy přímým spojem do hlavního města Litvy
Společnost airBaltic spustí přímou linku do hlavního a největšího města Litvy Vilniusu, kam bude od 30. března...
Zažijte dovolenou jinak
Monumentální pyramidy v Gíze, drsné stepi Mongolska i do oblak šplhající mrakodrapy Rijádu.
Bezpečná jízda na cestách doma i v zahraničí
Několik dobrých rad odborníků pro bezpečné a plynulé cestování.