Gastronomické služby v Praze jsou pod drobnohledem
Provozovny nabízející cizokrajnou kuchyni dostaly od pražské hygieny pokuty za více než čtvrt milionu korun.
Praha se během uplynulých let stala kosmopolitní evropskou metropolí, která je místem domova tisíců cizinců a cílem návštěv turistů z mnoha zemí světa. Ruku v ruce se v Praze rozšířila nabídka gastronomických služeb nabízejících jídla kuchyní z rozličných koutů naší planety. Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP") se proto v uplynulém období zaměřila na ověření podmínek pro bezpečnou výrobu a podávání pokrmů v provozovnách stravovacích služeb s cizokrajnou kuchyní.
V období od února do září loňského roku HSHMP provedla státní zdravotní dozor ve 144 provozovnách stravovacích služeb daného typu. Ve zhruba jedné třetině z nich, konkrétně ve 44 gastronomických zařízeních, pražští hygienici zjistili pochybení, za která udělili 39 pokut v celkové výši 269.000,- Kč a 5 napomenutí. Jedna z kontrolovaných provozoven musela být na místě uzavřena. V 35 podnicích navíc hygienici odebrali 70 vzorků pokrmů, které nechali podrobit příslušnému mikrobiologickému rozboru. Výsledky rozborů přítomnost nežádoucích mikroorganismů v odebraných vzorcích neprokázaly.
Spektrum kontrolovaných cizokrajných kuchyní bylo široké
Cílem poměrně rozsáhlé kontrolní akce se stala snaha v praxi ověřit podmínky pro bezpečnou výrobu a podávání pokrmů v provozovnách s cizokrajnou kuchyní, které poskytují stravovací služby, s důrazem na ověření bezpečnosti pokrmů z hlediska přítomnosti vybraných mikrobiologických a virologických agens schopných vyvolat onemocnění. Pražští hygienici se zaměřili na takové provozovny, v jejichž nabídce výroby se buď objevovala příprava cizokrajných či orientálních pokrmů určených k přímé spotřebě či jídel nebo existovalo zvýšené riziko nerovnoměrného tepelného opracování. Jednalo se dále o provozovny s možným nebezpečím křížové kontaminace, porušením teplotního řetězce, případně dalších faktorů, které mohou vést k mikrobiální kontaminaci pokrmu. V hledáčku pražských hygieniků se tak ocitly provozovny asijské, čínské, thajské, vietnamské, indické, japonské, libanonské, turecké, balkánské, arabské, korejské, mexické, řecké a italské.
Za co padaly pokuty?
„Zjištěné nedostatky se týkaly především nedostatečné provozní hygieny, nevhodného skladování potravin, křížení při skladování potravin a při přípravě a manipulaci se surovinami a hotovými pokrmy, nedostatečného značení polotovarů, nevhodná manipulace s odpadem, nezavedení kontrolního systému na zásadách HACCP a neproškolení personálu," říká na závěr MUDr. Pavla Svrčinová.
Pražská hygiena ve své dozorové gesci eviduje 216 provozoven s cizokrajnou kuchyní. V průběhu kontrolní akce zkontrolovala 144 provozoven, tedy 66 % z celkového počtu.
24. 4. 2019; TZ: HSHMP
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Vinohradská vodárna se probouzí k novému životu

V těchto dnech začala rekonstrukce historického vodárenského areálu z 19. století, kde vznikne osvětové centrum...
Soutěž na centrální část sídliště Červený Vrch

O nové podobě centrální části pražského sídliště Červený Vrch rozhodne architektonická soutěž.
Vzpomínkové místo Josefa Toufara a Jana Palacha

Josefa Toufara a Jana Palacha připomínají nové pamětní desky v Legerově ulici.