Horkovzdušné fritézy a jejich testování
dTest: dobré hranolky i bez litrů oleje. Smažené pokrmy patří k výživově nejméně vhodným, přesto se těší velké oblibě.
Horkovzdušné fritézy slibují, že připraví výborná smažená jídla jen s použitím minimálního množství oleje. Spotřebitelská organizace dTest proto nechala v laboratoři otestovat 22 modelů horkovzdušných fritéz, aby zjistila, jak dobré hranolky, kuřecí paličky a další pochoutky dokážou vyrobit. A podívala se i na snadnost jejich obsluhy, spotřebu elektřiny, kvalitu zpracování a bezpečnost.
Zatímco ve fritovacím hrnci se pokrmy smaží zcela ponořené v horké olejové lázni, horkovzdušné fritézy využívají žhavý vzduch proudící uvnitř fritovací nádoby.
„V podstatě fungují obdobně jako horkovzdušné trouby, ale v menší a jinak konstruované komoře. Na rozdíl od klasického fritovacího hrnce stačí k potravinám přidat malé množství oleje, obvykle jednu lžíci na kilogram surovin,“ vysvětluje fungování horkovzdušných fritéz šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmannová.
Do laboratoře se poslaly horkovzdušné fritézy v cenovém rozpětí od 900 až do téměř 11 tisíc korun. Jednotlivé modely se lišily designem – některé měly oválný tvar připomínající vajíčko, jiné byly hranaté a některé vypadaly jako miniaturní trouby s průhlednými dvířky. Rozdíly byly také v objemu fritovacího koše – maximální kapacita testovaných fritéz se pohybovala od necelých 370 (model Jata JEFR1221) až po 1670 gramů mražených hranolků (model Tesla AirCook & Steam QS500).
Na celkovém hodnocení měly největší váhu ale samozřejmě praktické zkoušky
„V laboratoři jsme nechali smažit bramborové hranolky, kuřecí paličky a jarní závitky. Přidali jsme i dva méně tradiční úkoly: ve fritézách jsme nechali péct slaný koláč (quiche lorraine) a čokoládový dort. U všech pokrmů jsme hodnotili délku přípravy a senzorické vlastnosti,“ popisuje testování Hana Hoffmannová.
Horkovzdušné fritézy si v testu nevedly vůbec špatně a vysloužily si většinou dobrá celková hodnocení. I hlavní zkouška fritování dopadla u naprosté většiny dobře. Ze smažícího závodu vyšel nejlépe model Philips HD9870/20 Airfryer Smart Sensing XXL, který optimální várku 933 g hranolků ufritoval za 23 minut, maximálních 1400 g pak za 31 minut. Vzhledem k odlišným kapacitám jednotlivých fritéz se jejich rychlost hodnotila v přepočtu na 100 g hranolků. U nejrychlejšího modelu tak 100 g hranolků vycházelo na 2,5 a 2,2 minuty. Naopak nejdéle připravoval ideální množství hranolků Lidl/SilverCrest SHF 1800 A2 – 467 g za 25 minut, v přepočtu pak 5,4 min/100 g. Maximální dávka pak zabrala nejvíce času málo rozměrné fritéze Concept FR 1200 – 467 g hranolků bylo hotových za 25 minut.
Z hlediska senzorické kvality výsledných hranolků dopadlo o něco lépe smažení optimální dávky, za kterou se považují dvě třetiny té maximální. V tomto případě předvedla více než polovina výrobků velmi dobré nebo dobré hranolky. Při smažení maximálního množství se častěji naráželo na nerovnoměrné propečení – poměrně katastrofický výsledek v podobě napůl téměř syrové a napůl spálené porce předvedly fritézy Remoska Vento Plus RE21001 a Tesla.
Celkově horkovzdušné fritézy v praktických zkouškách obstály – ani jeden model nezískal horší hodnocení než uspokojivé.
Elektrická energie a její spotřeba
Velké rozdíly mezi jednotlivými testovanými modely však panovaly ve spotřebě elektrické energie – zde více než třetina modelů obdržela dostatečnou známku. Vůbec nejhorším byl výrobek Domo DO534FR. Optimální množství hranolků v jeho případě vyšlo na 115,4 Wh na 100 g, smažené paličky pak spotřebovaly 112,1 Wh na 100 g. Nejúspornější modely spotřebovaly na 100 g hranolků 64,3 Wh (Jata) a 60,2 Wh (Lidl/SilverCrest SHF 900 A1). Při současných zastropovaných cenách elektřiny se tedy cena za upečení 100 g hranolků pohybovala od 40 haléřů až po 70 haléřů.
Smažené jídlo nemá příliš valné nutriční hodnoty a jeho dlouhodobá nadměrná konzumace se může neblaze podepsat na zdraví strávníka.
„Horkovzdušné fritézy umožňují dopřát si smažené pokrmy s o něco menšími výčitkami, protože jim stačí menší množství tuku,“ říká Hana Hoffmannová z dTestu a uzavírá: „I v případě horkovzdušných fritéz ale pamatujte na to, že jde stále o smažené jídlo a nezapomínejte proto na celkově vyváženou stravu s dostatečným množstvím čerstvé zeleniny a ovoce.“
Kompletní výsledky aktuálního testu horkovzdušných fritéz z březnového vydání časopisu dTest jsou k dispozici na webových stránkách spotřebitelské organizace dTest.
15. 3. 2023, TZ: dTest
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Na led! – Hokej a bruslení v obrazech
Národní galerie představuje výstavu, která otevírá téma bruslení a hokeje ve výtvarném umění. Od bruslení na...
Rozšířila se výstraha před extrémními dešti
Na MŽP jednala Ústřední povodňová komise, doporučuje omezit akce a nevstupovat do lesů.
Podařilo se prosadit omezení pyrotechniky
Sníží se hluk, který způsobuje stres dětem, seniorům a zvířatům, nebezpečí úrazů a požárů a znečištění...