Kontrola charakteristických vlastností olivových olejů
Téměř polovina vzorků nevyhověla.
Cílem kontrolní akce bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální a chemické parametry stanovené nařízením Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/2104, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro olivový olej.
V rámci kontrolní akce bylo provedeno také senzorické hodnocení olejů a kontrola označování. Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů.
Extra panenské?
Nejzávažnější porušení představovaly ty olivové oleje, které při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ a ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie.
Analýzy, které SZPI uskutečnila mj. v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že z 18 hodnocených vzorků je celkem 8 vzorků nevyhovujících. U 7 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou informací na etiketě. U celkem 2 vzorků inspektoři konstatovali nedostatky v označení olejů (u 1 vzorku inspektoři zjistili neodpovídající kategorii i nevyhovující značení).
Detailní přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků včetně názvu, místa prodeje i fotodokumentace SZPI zveřejnila na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.
Pravidelné kontroly olivových olejů
Pravidelné kontroly olivových olejů ukazují, že se do ČR dovážejí výrobky, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii a indikují, že dovozci podceňují schopnost dozorových orgánů v ČR hodnotit jakost olivových olejů. Přestože ČR není produkční zemí tohoto typu potraviny, úroveň kontroly olivových olejů v tuzemsku se uskutečňuje dle standardů kladených evropskými právními předpisy, a to za využití akreditovaných laboratoří v tuzemsku i zahraničí.
Cílem akce bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje různých zemí původu splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry a požadavky na značení stanovené nařízeními Komise (EU) 2022/2104 a 2022/2105 a dalších předpisů.
V roce 2023 nevyhovělo při kontrolní akci celkem 67 % z hodnocených vzorků
Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v obdobné intenzitě i v příštím roce. O zjištěných nevyhovujících vzorcích SZPI informuje dozorové orgány v příslušných státech.
SZPI nařídila prodejcům stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí
29. 1. 2025, TZ: SZPI
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Nákazy přenášené klíšťaty

Mezi nejčastější onemocnění této skupiny patří Lymeská borrelióza a klíšťový zánět mozku. Klíště se zde...
Tip na wellness v Maďarsku. Letošní sezóna v Termálních a zážitkových lázních začíná už 16. května 2025

Termální a zážitkové lázně a Kemp Lipót se začínají připravovat na letošní sezónu. Lázně a kemp budou otevřeny...
Spánek a zdraví

Stejně jako potrava, pití, dýchání, tak i spánek a odpočinek patří mezi základní biologické potřeby člověka...