Mendelova univerzita chystá v jubilejním roce luxusní víno i pivní speciály
Luxusní víno a několik pivních speciálů ozdobí letošní oslavy sto let Mendelovy univerzity v Brně. Oba oblíbené nápoje připomenou šlechtitelské a další odborné úspěchy vědců a také fakt, že Mendelova univerzita vychovala stovky kvalitních vinařů a také zkušené sládky.
Zatímco víno odrůdy Cerason bude výjimečnou záležitostí pro fajnšmekry, s univerzitním pivem se lidé budou letos setkávat i v brněnských restauracích a maloobchodní síti.
Mendelova univerzita v Brně je nejstarší samostatnou vysokou školou svého odborného zaměření v České republice. Na fakultě v Lednici vychovává budoucí vinaře a obhospodařuje zhruba 100 hektarů vinic, v Brně má také vlastní zkušební pivovar a další provozy.
„Ke stoletému výročí univerzity jsme vybrali skvělé víno z naší dílny, tedy odrůdu, která je nejvíce spojena se stanovištěm Zahradnické fakulty v Lednici. Konkrétně jde o Cerason, tedy odrůdu, kterou vyšlechtilo sdružení Resistant, křížením Merlanu a Fratavy. Jde o interspecifickou odrůdu, odolnější k houbovým chorobám," uvedl Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství.
Jubilejní víno, které už třetím rokem zraje v sudech, bude sytě granátové barvy připomínající vyzrálý Cabernet Sauvignon. Zráním ve vůni dominují tóny peckového ovoce, zejména tmavých třešní a višní a ušlechtilé dřevo. Název Cerason vychází z latinského pojmenování višně – Prunus cerasus. Do Státní odrůdové knihy ČR byla odrůda zapsána roku 2008. Vinaři z Lednice budou víno stáčet do velkých lahví o objemu 1,5 litru a bude jich pouze sto. Každá láhev bude číslována. Cena každé z nich bude 1919 korun.
„Jde spíše o jakýsi artefakt, než běžné víno," uvedl Baroň.
Zatímco jubilejní víno bude luxusní záležitostí, s univerzitním pivem se budou setkávat Brňané celý rok v restauracích i maloobchodu. Přestože má Mendelova univerzita ve svém kampusu vlastní zkušební pivovar, jeho kapacita je malá.
„Proto jsme spojili síly s naším absolventem Petrem Kobzíkem, který provozuje jeden z nejstarších minipivovarů na jižní Moravě v Brně-Žebětíně. Pivo vaří podle receptur, které odráží výzkumnou činnost univerzity," uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin (AF) Tomáš Gregor, který je mentorem a odborným garantem projektu.
Pivovarníci chystají několik speciálů, tím prvním je Ležák 1919
„Tímto pivem se snažíme přiblížit dobu založení univerzity. Po první světové válce byl nedostatek všeho, pivovary byly v nelehké hospodářské situaci. Byl nedostatek kvalitních vstupních surovin, proto se přistupovalo i k různým náhražkám. My jsme použili směs sladů ječných, pšeničných a žitných. Hořkost je zachována střední, tělem je pivo ostřejší a velmi plné," uvedl Kobzík, podle kterého podobné pivo na českém pivním trhu není.
18. 1. 2019; TZ: Mendelova univerzita
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Využívání produktů z konopí ve výživě zvířat
Produkty z konopí mohou ve výživě zvířat nahradit sójovou a rybí moučku. V posledních letech se dostává do popředí...
Autonomně řízené drony
Špička českého výzkumu v oblasti autonomně řízených dronů postoupila do finále soutěže v Německu. Tým z FEL...
V kampusu MENDELU přibude další zelená střecha
V areálu Mendelovy univerzity v Brně přibude v rámci rekonstrukce nová zelená střecha na části budovy C. Přípravy...
Nový senzor pomůže při senoseči odhalit v porostu mláďata
Školní zemědělský podnik v Žabčicích bude využívat automatizovaný asistenční systém na žacích lištách při...