Šlechtická velká vídeňská snídaně na zámku Náměšť nad Oslavou čeká právě na vás

Velká vídeňská snídaně, koláče se zmrzlinou, savojskými piškoty, čokoládou i pečenými kaštany, snídaně v dámském appartementu nebo svatební banket, to vše nově doplňuje a obohacuje první prohlídkový okruh na zámku v Náměšti nad Oslavou.

Aranžmá Stolování na zámku představuje prostřený stůl na šlechtickém sídle v 19. a 20. století v mnoha jeho variacích, určených roční i denní dobou, módou i aktuální rodinnou situací šlechtických majitelů. Její vytvoření a věrohodné napodobení pokrmů v trvanlivém provedení vyžadovalo od autorek značnou dávku kreativity i manuální zručnosti.

Velkou vídeňskou snídani i jak podávat savojské piškoty ukazuje Stolování na zámku v Náměšti nad Oslavou

Jako první mohou návštěvníci zhodnotit velkou vídeňskou snídani. Společně s francouzskou představovala v polovině 19. století standardní typ velké, úplné snídaně, zvané kontinentální. Obsahovala vejce vařené naměkko, císařskou žemli s máslem a zavařeninou a pravou zrnkovou kávu s mlékem či smetanou.

Jako první mohou návštěvníci zhodnotit velkou vídeňskou snídani. Společně s francouzskou představovala v polovině 19. století standardní typ velké, úplné snídaně, zvané kontinentální. Foto NPÚ

Císařské žemle jsou i dnes známé houstičky kaiserky, pečivo, které podle příkladu císaře Františka Josefa běžně snídalo panstvo i zaměstnanci zámků po celé monarchii. Kolace neboli občerstvení znamenaly vybočení z obvyklého či stanoveného stravovacího rytmu. Jejich složení určovala paní domu podle toho, komu byly určeny, lákavé jsou však všechny – na náměšťském zámku můžeme zatoužit po kolaci se zmrzlinou, savojskými piškoty a čokoládou nebo kolaci s pečenými kaštany, plněným koláčem a kakaem.

Oblíbeným moučníkem byla tzv. šarlota, která se připravovala ze sezónního ovoce se slazeným vaječným krémem prokládaným a olemovaným savojskými, tedy cukrářskými piškoty. Foto NPÚ

Oblíbeným moučníkem byla tzv. šarlota, která se připravovala ze sezónního ovoce se slazeným vaječným krémem prokládaným a olemovaným savojskými, tedy cukrářskými piškoty.

Na stole přitom nechyběly tzv. nástolníky, tedy ozdobné výjevy loveckých scén sestavené ze sošek rozmístěných na podložce z mechu, trávy a dalších přírodnin. Foto NPÚ

Oblíbený způsob stolování mužů ukazuje lovecká tabule v pánském salonu, kde si přítomní pochutnávali na paštikách s kyselou smetanou, různými ovocnými omáčkami, přikusovali chléb mazaný máslem a popíjeli kvalitní červené víno. Na závěr pánské večeře přišly na řadu typické míchané salonní nápoje jako bischof, punč či bowle.

Na stole přitom nechyběly tzv. nástolníky, tedy ozdobné výjevy loveckých scén sestavené ze sošek rozmístěných na podložce z mechu, trávy a dalších přírodnin. Sošky byly původně modelované z marcipánu a posloužily zároveň jako dezert, později však byli v rámci snižování nákladů nahrazeny trvanlivými porcelánovými.

TZ: NPÚ

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Přímé lety do 165 destinací

Ilustrační foto: Stanislava Nopová

Letiště Václava Havla Praha čeká rekordní letní sezóna.

Městské části Brna se potýkají s výskytem divokých prasat

Foto: divočák/SVS

Nedostatek potravy v lesích láká v předjaří divoká prasata blíž k lidským obydlím.

Bývalí horníci zavítají do Podzemní laboratoře Josef v Mokrsku

Foto: stolajosef.cz

Kdysi zde ve štole pracovali, nyní se budou podílet na komentovaných prohlídkách pro veřejnost. Podzemní laboratoř...

Nová technologie pro plynulejší a bezpečnější MHD v Plzni

Nová technologie pro plynulejší a bezpečnější MHD v Plzni/pmdp.cz

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) implementovaly světovou technologii Kooperativní inteligentní dopravní...

reklama
reklama reklama reklama