Voňavý badyán uklidňuje i léčí
Badyán je u nás málo využívané koření, což je škoda. Má nejen krásnou vůni, ale také léčivé účinky, o nichž věděli Číňané před mnoha stoletími.
Badyán jsou sušená osmicípá hvězdicová souplodí s lesklými semeny pocházející ze stromu badyáník pravý (Illicium verum). Původem z Číny, díky oblibě v gastronomii a léčitelství se nyní se vyskytuje v celé Asii. Badyán svou jemnou vůní připomíná anýz anebo lékořici. Je příjemně sladký, protože obsahuje až 5 % cenné silice Anetol, která tuto sladkou chuť způsobuje. Anetol třináctkrát sladší než cukr a má významné chuťové vlastnosti. Výhodou je, že i ve vyšších koncentracích je jeho chuť vnímána jako příjemná. Využívá se tak například v řeckém alkoholickém nápoji Ouzo.
Badyán nebyl k dostání, když se z něj vyráběl lék TAMIFLU
Badyán chyběl nějaký čas na trhu, než se podařilo vyvinout syntetickou látku, které se nyní do Tamiflu používá. Již z této informace vyplývá, že se badyán využívá ve farmacii a lékařství pro svoje výborné antiseptické účinky.
Badyán v lidovém léčitelství
Badyán má na lidský organismus antibakteriální a uklidňující účinky. V některých zemích se i žvýká po jídle jako digestiv na „utišení žaludku" – opak aperitivu.
V lidovém lékařství bývá užíván jako čaj příznivě působící na zklidnění křečí. Posiluje organizmus. Má uklidňující účinky. Pozitivně působí na nervy. Podporuje dobrý spánek. Ulevuje při revmatických bolestech. Zmírňuje nadýmání. Čaj připravený z badyánu působí proti zácpě. Má močopudné účinky. Může stimulovat regeneraci jater. Používá se při nachlazení na zklidnění kašle. Používá se na výrobu sirupů u bolestí v krku. V Číně se využívá pro kojící matky na zvýšení sekrece mateřského mléka.
Světová ani česká kuchyně se bez badyánu neobejde
Badyán je důležitým kořením v asijské, zejména vietnamské, indické a čínské kuchyni. U nás se používá ve farmacii, likérnictví, voňavkářství a potravinářském průmyslu. V tradiční domácí české kuchyni se užívá nejčastěji do perníku, perníkového pečiva, povidel, k aromatizaci sušenek a kompotů, do svařeného vína nebo grogu. Přidává se do marinád na kuřecí a hovězí maso. Ve Slezsku se badyán dává do kořeněných sladkých omáček k pečenému masu.
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Již 20 let mamografický screening zachraňuje životy
Mamografický screening pomohl v České republice od svého zavedení v roce 2002 odhalit téměř 62 tisíc nádorů prsu.
Denní datové souhrny ke covidu-19
Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s ÚZIS obnovuje vydávání denních datových souhrnů ke covidu-19 a chřipce.
Jak zajistit léky při mimořádné situaci?
SÚKL informuje o možnostech, jak zajistit léky v případech, kdy není možné navštívit lékaře osobně, například...
Unikátní operace mozku půlročního dítěte
Neurochirurgové z FN Brno a Univerzitní nemocnice Ženeva provedli unikátní operaci mozku půlročního dítěte.