Zapomeňte na želatinu, kupte si AGAR
Víte, co je to agar? Je to látka na rostlinné bázi. V jídle s ním můžete nahradit želatinu, a tak by jej všichni vegetariáni a vyznavači zdravé výživy měli zařadit do svého jídelníčku.
Látku Agar-agar, nebo také kanten, tvoří z 96% polysacharid. Ten je složený zejména z agarózy a agaropektinu. Tato rostlinná „želatina" se vyrábí z některých druhů mořských řas – ruduch. Jako první objevili její využití staří Číňané a Japonci, a to již na počátku našeho letopočtu. Řasa ruducha je zcela nekalorická a má léčivé účinky velice prospívající našemu organismu.
Jak se vyrábí želírovací látka
Proces výroby želírovací látky je náročný technologicky i finančně. Řasy se musejí během letních a podzimních měsíců ručně sklidit, a poté se musejí zbavit vody a usušit za nízkých teplot bez přístupu vzduchu. Jedná se o nejnáročnější část výroby a provádí se během listopadu až února.
Ve výsledku má látka agar světlou barvu, neutrální chuť a je bez kalorií. V obchodech agar naleznete ve formě prášku, vloček, plátků i hranolků. Nejlepších želírovacích výsledků dosáhnete za použití práškového agaru.
Agar doporučujeme při těchto potížích:
- zácpy
- nadváha
- vysoký krevní tlak
- návaly horkosti
Záleží vám na tom, zda je vaše strava zdravá a vyvážená? Vyzkoušejte agar místo želatiny - vyberte si produkt Mořské řasy Agar - Agar prášek na webovém portálu a e-shopu www.CELIDIA.cz, který byl založen jako odezva na stále stoupající poptávku po bezlepkových potravinách, zdravé výživě a potravinách pro diabetiky.
Použití agaru v kuchyni
Agarem zcela nahradíte běžnější živočišnou želatinu. Jeho želírovací schopnosti jsou dokonce několikanásobně vyšší. Látku nechte nabobtnat ve studené vodě, jako klasickou želatinu. Poté přiveďte k varu. Poté ztlumte oheň a vařte už jen velice mírně po dobu asi dvou minut. Agar tuhne při 30 °C a pevné konzistence postupně dosáhnete již při pokojové teplotě.
Používání agaru a klasické želatiny se rovněž neliší. Je výborný na zákusky, aspiky i k zahušťování místo jíšky.
Účinky agaru na lidský organismus
Agar má v sobě celou řadu minerálních látek, vitamínů a bílkovin. To z něj činí potravinu velice vhodnou pro pacienty s různými potížemi a chorobami. Je také bohatým zdrojem jódu, vápníku a železa.
21. 10. 2016; TZ: Celidia.cz
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Již 20 let mamografický screening zachraňuje životy
Mamografický screening pomohl v České republice od svého zavedení v roce 2002 odhalit téměř 62 tisíc nádorů prsu.
Denní datové souhrny ke covidu-19
Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s ÚZIS obnovuje vydávání denních datových souhrnů ke covidu-19 a chřipce.
Jak zajistit léky při mimořádné situaci?
SÚKL informuje o možnostech, jak zajistit léky v případech, kdy není možné navštívit lékaře osobně, například...
Unikátní operace mozku půlročního dítěte
Neurochirurgové z FN Brno a Univerzitní nemocnice Ženeva provedli unikátní operaci mozku půlročního dítěte.