Zdravá strava a změna stravovacích návyků pod vedením profesionálů
„Light" produkty slibují krásnou štíhlou postavu, díky přidávaným sacharidům však spíše způsobují nadváhu. Zdánlivě zdravé potraviny nám dle etiket posilují imunitu, ale ve skutečnosti se jedná o cukrové bomby. Food designeři pro nás vytvářejí neobvyklé potraviny, které by svým složením mohly pocházet z chemikova kufříku. Přirozené potraviny z našich talířů mizí.
Jak zdravá je „zdravá" strava?
V návaznosti na tuto skutečnost klade program Metabolic Balance® důraz na používání přirozených potravin - bez přídavku chemických přísad, zvýrazňovačů chuti a umělých aromat. Konzumací moderních, nově „vytvořených" a různě obohacených potravin dochází totiž k nevyváženému přísunu živin. To může vést k civilizačním onemocněním typu obezita, diabetes nebo vysoký krevní tlak.
„Naše strava je naším lékem" říkal s odkazem na hipokratovskou tradici s oblibou Dr. Wolf Funfack (†2013), internista a výživový specialista z německého Mnichova, zakladatel a autor metody Metabolic Balance®.
Podle tohoto odborníka, zabývajícího se prakticky v celé své dlouholeté praxi problematikou nadváhy a látkové výměny, leží klíč k celostnímu zdraví a zároveň i k trvalému snížení hmotnosti v přirozené a individuální stravě. To v tomto případě znamená individuálně sestavené jídelníčky, zohledňující kokrétní potřeby jednotlivých klientů
„Každý člověk potřebuje k udržení zdravého organismu a vyvážené látkové výměny jiné stavební látky", tvrdí i spoluautorka metody Metabolic Balance® ing. Silvia Bürkle. „S jídelníčkem ušitým na míru dodáme tělu přesně ty látky a živiny, které potřebuje."
Základem metody Metabolic Balance® je kromě osobní anamnézy klienta i laboratorní vyšetření vzorku jeho krve. Na základě získaných hodnot vzniká jídelní plán, který zohledňuje aktuální potřeby klienta. Individuální výběr potravin, stejně tak jako jednoduchá pravidla a výživová doporučení udržují nízkou hladinu cukru v krvi a podporují tak přirozenou produkci inzulínu.
V jídelníčcích Metabolic Balance® nalezneme především sacharidy s dlouhým řetězcem jako např. celozrnný žitný chléb, zeleninu a ovoce. Dále pak vysoce hodnotné bílkoviny ve formě kvalitního masa, drůbeže, ryb, vajec, sojových a mléčných výrobků nebo luštěnin.
Program probíhá ve čtyřech fázích: začíná takzvanou přípravnou fází, ve které se tělo po dobu dvou dnů šetrně připravuje na následnou změnu. V průběhu druhé, přísné fáze musí klient minimálně po dobu dvou týdnů disciplinovaně dodržovat daná pravidla, jíst pouze potraviny ze svého seznamu a pečlivě odvažovat jejich množství. Teprve po přechodu do třetí, přechodové fáze může pozvolna rozšířit jídelníček i o potraviny, které na seznamu neměl a začít navyšovat porce. Ve chvíli, kdy přejde do čtvrté udržovací fáze, by klient měl sám být schopen rozpoznat, jaké potraviny jsou pro něj vhodné.
Nedílnou součástí programu je intenzivní poradenství. Speciálně vyškolení poradci Metabolic Balance® (lékaři, výživoví poradci, ekotrofologové, apod.) doprovází klienta po celou dobu změny stravovacích návyků - nezávisle na tom, zda klienti chtějí hubnout, přibrat na váze nebovylepšit své zdraví a dosáhnout vyváženého a zdravého stravování.
Více informací naleznete na: www.metabolic-balance.com
24.2.2017, Ivana Büttner
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Již 20 let mamografický screening zachraňuje životy
Mamografický screening pomohl v České republice od svého zavedení v roce 2002 odhalit téměř 62 tisíc nádorů prsu.
Denní datové souhrny ke covidu-19
Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s ÚZIS obnovuje vydávání denních datových souhrnů ke covidu-19 a chřipce.
Jak zajistit léky při mimořádné situaci?
SÚKL informuje o možnostech, jak zajistit léky v případech, kdy není možné navštívit lékaře osobně, například...
Unikátní operace mozku půlročního dítěte
Neurochirurgové z FN Brno a Univerzitní nemocnice Ženeva provedli unikátní operaci mozku půlročního dítěte.