Co lze vyčíst z obalu potravin?
Funkce potravinářského obalu jako komunikačního a informačního prostředku.
Potravinářský obal kromě své ochranné funkce současně musí nést řadu důležitých informací pro spotřebitele nebo jiné uživatele, jako jsou provozovatelé společného stravování v restauracích nebo jídelnách, o balené potravině.
Obalem rozumíme samotný fyzický obal a jeho etiketu. Pro spotřebitele představuje důležitou součást potraviny. Z jedné strany umožňuje nákup a spotřebu potraviny (krabice s mlékem, kelímek s jogurtem, plechovka s nápojem atd.), z druhé strany často rozhoduje o nákupu. Mimořádně důležitou roli hraje obal i z marketingových důvodů. Význam obalu neustále roste. Dříve se obal měnil v průměru jednou za 15 let. V současnosti se obal obnovuje mnohem častěji. Firmy jsou si vědomy významu obalu pro zákazníky, kteří se často řídí pravidlem, že „oči kupují.“
Zákonné požadavky
Stanovené pro provozovatele potravinářských podniků ve vztahu k balení potravin se týkají zejména povinnosti zajistit ochranu potraviny před jejím znehodnocením a zabránit její záměně nebo změně jejího obsahu bez otevření nebo změny obalu. Mezi základní požadavky na obaly patří i požadavek, že obalové materiály nesmějí senzoricky ani jiným způsobem negativně ovlivnit balenou potravinu.
Co lze vyčíst z obalu potravin?
Zboží, které kupujeme již delší dobu, mnozí z nás nakupují automaticky. Někteří z nás si však naopak pečlivě prostudují náležitosti uvedené na obalu. Ovšem máme na to v dnešní uspěchané době čas? Všeobecné požadavky na označení potravin jsou uvedeny v zákoně č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, kde v § 10 se uvádí, že:
„prodávající musí zajistit, aby jím prodávané výrobky byly viditelně a srozumitelně označeny názvem výrobku, označením výrobce nebo dovozce, popřípadě dodavatele, údaji o hmotnosti nebo množství a velikosti, popřípadě rozměru nebo dalšími údaji potřebnými podle povahy výrobku k jeho identifikaci, popřípadě užití“.
Podle zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách v § 6 stanovuje, že provozovatel potravinářského podniku, který uvádí do oběhu potraviny balené ve výrobě, je povinen způsobem stanoveným vyhláškou potravinu řádně označit na obalu určeném pro spotřebitele nebo pro provozovny stravovacích služeb. Další specifické požadavky na označování jsou uvedeny ve vyhláškách pro jednotlivé komodity, ve vyhláškách upravujících některé technologické postupy, např. ve vyhlášce pro zmrazené potraviny, vyhlášce o ošetření potravin ionizujícím zářením atd.
Povinné informace na obalech potravin jsou zejména:
- Původ potraviny (země původu nebo vzniku potraviny)
- Název potraviny
- Údaj o množství výrobku (objem plnění nebo hmotnost)
Trvanlivost výrobku:
Potraviny jsou označovány nejčastěji datem minimální trvanlivosti. Potraviny podléhající rychlé zkáze se obvykle značí datem použitelnosti uváděným slovy: „Spotřebujte do…“
Datum použitelnosti se uvádí na potravinách, které jsou z mikrobiologického hlediska velmi náchylné ke kažení, a proto mohou po velmi krátké době znamenat bezprostřední nebezpečí pro lidské zdraví. Potraviny, kterých se to týká, jsou stanoveny vyhláškou; např. mléčné výrobky. Datum použitelnosti vymezuje maximální dobu, po kterou si potravina, při dodržování skladovacích podmínek, zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Na obale se uvádí slovy „spotřebujte do…“. Obvykle se uvádí den a měsíc, případně rok spotřeby.
Datum minimální trvanlivosti
Je datum, které se povinně uvádí na všech potravinách, kromě potravin rychle se kazících. Vymezuje minimální dobu, po kterou si potravina zachovává své specifické vlastnosti při dodržování skladovacích podmínek a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Uvádí se na výrobku za slovy „minimální trvanlivost do…“. Toto datum se nemusí uvádět na některých ve vyhlášce vyjmenovaných potravinářských výrobcích např. lihovinách, vínech, čerstvém ovoci, zelenině a bramborách, čerstvém pečivu. V některých případech stačí uvést rok (nikoli den a měsíc).
Po uplynutí doby minimální trvanlivosti mohou být výrobky prodávány i nadále, ale musí být nabízeny odděleně, a tato skutečnost musí být zřetelně uvedena. Za kvalitu pak ručí prodejce potraviny. Spotřebitel však často vůbec netuší, jaký je mezi těmito označeními rozdíl.
Zákon o potravinách uvádí povinnost označit výrobek na obale:
- údajem o způsobu skladování, případně se uvedou konkrétní podmínky pro uchovávání potraviny po otevření spotřebitelského obalu, popřípadě doba spotřeby potraviny,
- údajem o způsobu použití, jde-li o potraviny, u nichž by při nesprávném použití mohla být poškozena zdravotní nezávadnost nebo jakost stanovená vyhláškou nebo deklarovaná výrobcem,
- údajem o určení potraviny pro zvláštní výživu,
- údajem o složení potraviny podle použitých surovin a přídavných látek, látek určených k aromatizaci a potravních doplňků,
- označením šarže, nejde-li o potravinu označenou datem minimální trvanlivosti nebo datem použitelnosti, pokud toto datum obsahuje den a měsíc,
- údajem o ošetření potraviny nebo suroviny ionizujícím zářením,
- údajem o výživové (nutriční) hodnotě u potravin,
- údajem o třídě jakosti, je-li stanovena prováděcími právními předpisy.
Autor: Státní zdravotní ústav Datum poslední aktualizace: 2. 3. 2023
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
ŁÓDŹ DESIGN FESTIVAL
.jpg)
Pro zájemce a obdivovatele nových nápadů a řešení upozorňujeme na 19. ročník Festivalu designu v polské Łódźi.
Jednorázový poplatek, nebo předplatné?

dTest: Spotřebitelé, kteří na internetu hledají pomoc s tvorbou životopisu, lokací ztraceného telefonu nebo vyhledávají...
Jak postupovat při nadměrné hlukové zátěži?

Nejdůležitější úlohu při ochraně obyvatelstva před škodlivinami včetně hluku mají orgány ochrany veřejného...