Fazole a jedy?

Fazole jsou oblíbené ve všech kuchyních světa, ale málokdo si uvědomuje, že nezralé mohou být jedovaté.

Fazolů je známo na padesát druhů. U nás se nejvíce pěstuje fazol obecný. Fazol šarlatový je využíván nejen v kuchyni, ale také jako krásně kvetoucí popínavá rostlina, roste až do výšky 8 metrů.

Fazole obsahují až 25% bílkovin, z vitamínů obsahují zejména A, komplex vitamínů B. Protože mnozí rádi experimentují s vegetariánstvím, upozorňujeme, že nezralé fazole obsahují jedovaté látky, z nichž se může uvolňovat kyselina kyanovodíková.

11.8.2016; Stanislava Nopová

Komentáře

K článku bylo přidáno 1 komentář.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Alena 29.8.2016 19:07

Fazole jsou u nás nedoceněnou potravinou. Já je pravidelně zařazuji dětem do jídelníčku jednou za dva týdny.Že nezralé mohou být jedovaté je pro mě novinka a díky za info.

Osteoporóza má pomalý vývoj bez varovných příznaků

Ilustrační foto: sport/pixabay.com

Adekvátní příjem vápníku Češi podceňují.

Rozmrazování potravin

Rozmrazování potravin/pixabay.com

Zapomněli jste předem rozmrazit maso, kuře či rybu, kterou chcete připravit k obědu.? Vyjmete sáček se zmrzlým masem,...

Češi se letos opalovali s 50

Foto: pixabay

Češi dali letos v létě přednost opalovacím přípravkům s přírodním složením a nejvyšším ochranným faktorem.

Základní informace o biopotravinách

Foto: mrkev/pixabay.com

Biopotravina (BIO) je produkt vyprodukovaný v souladu s požadavky zákona č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství,...

reklama reklama reklama