Kontrola charakteristických vlastností olivových olejů

Téměř polovina vzorků nevyhověla.

Cílem kontrolní akce bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální a chemické parametry stanovené nařízením Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/2104, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro olivový olej.

V rámci kontrolní akce bylo provedeno také senzorické hodnocení olejů a kontrola označování. Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů.

Extra panenské?

Nejzávažnější porušení představovaly ty olivové oleje, které při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ a ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie.

Analýzy, které SZPI uskutečnila mj. v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že z 18 hodnocených vzorků je celkem 8 vzorků nevyhovujících. U 7 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou informací na etiketě. U celkem 2 vzorků inspektoři konstatovali nedostatky v označení olejů (u 1 vzorku inspektoři zjistili neodpovídající kategorii i nevyhovující značení).

Detailní přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků včetně názvu, místa prodeje i fotodokumentace SZPI zveřejnila na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Pravidelné kontroly olivových olejů

Pravidelné kontroly olivových olejů ukazují, že se do ČR dovážejí výrobky, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii a indikují, že dovozci podceňují schopnost dozorových orgánů v ČR hodnotit jakost olivových olejů. Přestože ČR není produkční zemí tohoto typu potraviny, úroveň kontroly olivových olejů v tuzemsku se uskutečňuje dle standardů kladených evropskými právními předpisy, a to za využití akreditovaných laboratoří v tuzemsku i zahraničí.

Cílem akce bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje různých zemí původu splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry a požadavky na značení stanovené nařízeními Komise (EU) 2022/2104 a 2022/2105 a dalších předpisů.

V roce 2023 nevyhovělo při kontrolní akci celkem 67 % z hodnocených vzorků

Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v obdobné intenzitě i v příštím roce. O zjištěných nevyhovujících vzorcích SZPI informuje dozorové orgány v příslušných státech.

SZPI nařídila prodejcům stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

29. 1. 2025, TZ: SZPI

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Špatně skladované ořechy mohou poškodit zdraví

Ořechy/pixabay.com

Čerstvé ořechy bez přísad jsou zdraví nejprospěšnější, namočením do vody na několik hodin můžeme zlepšit...

Adekvátní příjem vápníku Češi podceňují

Ilustrační foto/pixabay.com

Pouze 15 % žen a 35 % mužů v ČR ve věku 18–59 let má adekvátní příjem vápníku, nejúčinnějšího minerálu...

Kam se poděl COVID‑19?

ilustrační obrázek pixabay.com

Onemocnění COVID‑19 nám nezapomenutelně zasáhlo do životů. Nové slovo za pár dnů znali všichni. Stejně, jak...

reklama reklama reklama