Šípkový čaj pro zimní večery
Určitě nepotřebujete umělý vitamin C, protože šípky jsou jeho přirozeným zdrojem. Obsahují více než 200 mg vitamínu C ve100 gramech dužiny, ale také vitamíny A a B, draslík, hořčík a třísloviny.
Sběr není vhodný po zmrznutí, jak se dříve tradovalo, protože pak obsah vitamínu C klesá. Šípky sušíme zvolna a dáváme pozor, aby v troubě neprošly vyšší teplotou, než je 100°C.
Známá léčivka i nápoj usnadňující relaxaci
Čaj ze šípků má močopudné účinky, působí proti zánětům močových cest, zklidňuje organizmus. Může se užívat i dlouhodobě.
Šípky se nepřevařují z důvodu ztráty většiny vitamínu C, ale přelévají se horkou vodou. Nechají asi půl hodiny odstát. Macerát ze šípků se dá použít znovu. Obvykle se k němu pro zvýraznění chuti přidávají další přísady jako například zázvor, skořice, hřebíček, badyán, rakytník nebo ovoce sušené či nakládané v cukru.
Naše babičky připravovaly ze šípků výborné marmelády nebo víno.
26.11.2016; Stanislava Nopová
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Kam se poděl COVID‑19?
![ilustrační obrázek pixabay.com ilustrační obrázek pixabay.com](https://api2.pubres.cz/domeny/prahapress_cz/ftp/soubory/n12257_coronavirus-5015327_1280.jpg)
Onemocnění COVID‑19 nám nezapomenutelně zasáhlo do životů. Nové slovo za pár dnů znali všichni. Stejně, jak...
Na stopě neurodegenerativním onemocněním
![Na stopě neurodegenerativním onemocněním/wikipedia.org Na stopě neurodegenerativním onemocněním/wikipedia.org](https://api2.pubres.cz/domeny/prahapress_cz/ftp/soubory/n12242_neuro-onemocneni.jpg)
Průzkum v populaci Čechů starších padesáti let využívá unikátní metodu vědců z FEL ČVUT.
Nesprávné užívání antibiotik ohrožuje každého z nás
![Ilustrační foto/pixabay.com Ilustrační foto/pixabay.com](https://api2.pubres.cz/domeny/prahapress_cz/ftp/soubory/n12241_antibiotika.jpg)
Na rizika antibiotické rezistence upozorňují i farmaceuti.