Šípkový čaj pro zimní večery

Určitě nepotřebujete umělý vitamin C, protože šípky jsou jeho přirozeným zdrojem. Obsahují více než 200 mg vitamínu C ve100 gramech dužiny, ale také vitamíny A a B, draslík, hořčík a třísloviny.

Sběr není vhodný po zmrznutí, jak se dříve tradovalo, protože pak obsah vitamínu C klesá. Šípky sušíme zvolna a dáváme pozor, aby v troubě neprošly vyšší teplotou, než je 100°C.

Známá léčivka i nápoj usnadňující relaxaci

Čaj ze šípků má močopudné účinky, působí proti zánětům močových cest, zklidňuje organizmus. Může se užívat i dlouhodobě.

Šípky se nepřevařují z důvodu ztráty většiny vitamínu C, ale přelévají se horkou vodou. Nechají asi půl hodiny odstát. Macerát ze šípků se dá použít znovu. Obvykle se k němu pro zvýraznění chuti přidávají další přísady jako například zázvor, skořice, hřebíček, badyán, rakytník nebo ovoce sušené či nakládané v cukru.

Naše babičky připravovaly ze šípků výborné marmelády nebo víno.

26.11.2016; Stanislava Nopová

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Kam se poděl COVID‑19?

ilustrační obrázek pixabay.com

Onemocnění COVID‑19 nám nezapomenutelně zasáhlo do životů. Nové slovo za pár dnů znali všichni. Stejně, jak...

Kontrola charakteristických vlastností olivových olejů

Olivový olej/pixabay.com

Téměř polovina vzorků nevyhověla.

Na stopě neurodegenerativním onemocněním

Na stopě neurodegenerativním onemocněním/wikipedia.org

Průzkum v populaci Čechů starších padesáti let využívá unikátní metodu vědců z FEL ČVUT.

Nesprávné užívání antibiotik ohrožuje každého z nás

Ilustrační foto/pixabay.com

Na rizika antibiotické rezistence upozorňují i farmaceuti.

reklama reklama reklama