Švestky vyplavují toxiny z těla

Švestky se využívají do koláčů, ovocných knedlíků, ke kompotování, na povidla a po zkvašení se z nich pálí destiláty, nejoblíbenější je moravská slivovice. Švestky ale mají navíc kvality, o kterých mnozí z nás nevědí.

Toto ovoce obsahuje velké množství pektinů, jablečnou kyselinu, tříslovinu a vlákninu. Vláknina ze švestek vás zasytí, pomáhá při hubnutí a při vstřebávání cukrů. Průměrně dle druhu švestek je obsah cukru od 7 do 15 gramů na 100 gramů tohoto ovoce. Obsahují velké množství antioxidantů, více než jiné ovoce, proto působí na zlepšování imunity.

Široké spektrum využití pro naše zdraví

Švestky obsahují komplex vitamínů B a vitamin E. Mají tak vliv na kvalitu kůže a vlasů, posilují imunitu. Podporují výkonnost, zklidňují nervy a jsou vhodné při menopauze. Důležitý je také obsah minerálů jako jsou draslík, vápník, železo, fosfor i hořčík, které chrání před osteoporózou.

Pomáhají udržovat dobrou hladinu cholesterolu v krvi i snížit vysoký tlak. V lidovém léčitelství se zralé švestky používaly proti zácpě, sušené švestky pro čištění krve a střev. Nově se sušené švestky využívají při dietě díky schopnosti vyplavovat toxiny z těla.

2.3.2017; Stanislava Nopová

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Kam se poděl COVID‑19?

ilustrační obrázek pixabay.com

Onemocnění COVID‑19 nám nezapomenutelně zasáhlo do životů. Nové slovo za pár dnů znali všichni. Stejně, jak...

Kontrola charakteristických vlastností olivových olejů

Olivový olej/pixabay.com

Téměř polovina vzorků nevyhověla.

Na stopě neurodegenerativním onemocněním

Na stopě neurodegenerativním onemocněním/wikipedia.org

Průzkum v populaci Čechů starších padesáti let využívá unikátní metodu vědců z FEL ČVUT.

Nesprávné užívání antibiotik ohrožuje každého z nás

Ilustrační foto/pixabay.com

Na rizika antibiotické rezistence upozorňují i farmaceuti.

reklama reklama reklama