Voňavý badyán uklidňuje i léčí

Badyán je u nás málo využívané koření, což je škoda. Má nejen krásnou vůni, ale také léčivé účinky, o nichž věděli Číňané před mnoha stoletími.

Badyán jsou sušená osmicípá hvězdicová souplodí s lesklými semeny pocházející ze stromu badyáník pravý (Illicium verum). Původem z Číny, díky oblibě v gastronomii a léčitelství se nyní se vyskytuje v celé Asii. Badyán svou jemnou vůní připomíná anýz anebo lékořici. Je příjemně sladký, protože obsahuje až 5 % cenné silice Anetol, která tuto sladkou chuť způsobuje. Anetol třináctkrát sladší než cukr a má významné chuťové vlastnosti. Výhodou je, že i ve vyšších koncentracích je jeho chuť vnímána jako příjemná. Využívá se tak například v řeckém alkoholickém nápoji Ouzo.

Badyán nebyl k dostání, když se z něj vyráběl lék TAMIFLU

Badyán chyběl nějaký čas na trhu, než se podařilo vyvinout syntetickou látku, které se nyní do Tamiflu používá. Již z této informace vyplývá, že se badyán využívá ve farmacii a lékařství pro svoje výborné antiseptické účinky.

Badyán v lidovém léčitelství

Badyán má na lidský organismus antibakteriální a uklidňující účinky. V některých zemích se i žvýká po jídle jako digestiv na „utišení žaludku" – opak aperitivu.

V lidovém lékařství bývá užíván jako čaj příznivě působící na zklidnění křečí. Posiluje organizmus. Má uklidňující účinky. Pozitivně působí na nervy. Podporuje dobrý spánek. Ulevuje při revmatických bolestech. Zmírňuje nadýmání. Čaj připravený z badyánu působí proti zácpě. Má močopudné účinky. Může stimulovat regeneraci jater. Používá se při nachlazení na zklidnění kašle. Používá se na výrobu sirupů u bolestí v krku. V Číně se využívá pro kojící matky na zvýšení sekrece mateřského mléka.

Světová ani česká kuchyně se bez badyánu neobejde

Badyán je důležitým kořením v asijské, zejména vietnamské, indické a čínské kuchyni. U nás se používá ve farmacii, likérnictví, voňavkářství a potravinářském průmyslu. V tradiční domácí české kuchyni se užívá nejčastěji do perníku, perníkového pečiva, povidel, k aromatizaci sušenek a kompotů, do svařeného vína nebo grogu. Přidává se do marinád na kuřecí a hovězí maso. Ve Slezsku se badyán dává do kořeněných sladkých omáček k pečenému masu.

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Osteoporóza má pomalý vývoj bez varovných příznaků

Ilustrační foto: sport/pixabay.com

Adekvátní příjem vápníku Češi podceňují.

Rozmrazování potravin

Rozmrazování potravin/pixabay.com

Zapomněli jste předem rozmrazit maso, kuře či rybu, kterou chcete připravit k obědu.? Vyjmete sáček se zmrzlým masem,...

Češi se letos opalovali s 50

Foto: pixabay

Češi dali letos v létě přednost opalovacím přípravkům s přírodním složením a nejvyšším ochranným faktorem.

Základní informace o biopotravinách

Foto: mrkev/pixabay.com

Biopotravina (BIO) je produkt vyprodukovaný v souladu s požadavky zákona č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství,...

reklama reklama reklama